Dreptul de a fi uitat – când, cum și mai ales în ce condiții

Dreptul de a fi uitat – când, cum și mai ales în ce condiții

Regulamentul 679/2016, intrat în vigoare la 25 mai 2018, este de fapt despre drepturile persoanelor fizice, în viață, cu privire la modul îin care datele lor cu caracter personal sunt prelucrate.

Astfel,o persoană vizată trebuie în primul rand să fie informată despre temeiul legal în baza caruia datele sale sunt prelucrate. Acel “DE CE?” pe care noi, persoanele fizice trebuie să îl intrebam fie la bancă, fie la primarie, ori în altă instituțtie în care ni se solicită informații despre datele cu caracter personal.

Cel mai atractiv pentru o mare parte dintre noi este “dreptul de a fi uitat”, adica de a ne fi sterse datele din toate evidentele operatorului de date caruia ii solicitam acest lucru, dar si din evidentelor tertilor sai: persoane imputernicite de acesta, operatori asociati, adica alte companii sau entitati carora le-au fost transferate datele noastre personale.

Asadar,  avem dreptul ca datele noastre cu caracter personal să fie șterse și să nu mai fie prelucrate, fără întârzieri nejustificate. Dar ganditi-va cat de complex este acest proces, pentru ca, datele noastre pot fi prelucrate si in alte scopuri legale. Prin urmare, dreptul de a fi uitat ( dreptul de a fi sters ) este valabil in urmatoarele situatii:

  • în cazul în care acestea nu mai sunt necesare pentru scopurile în care sunt colectate / prelucrate;
  • în cazul în care persoanele și-au retras consimțământul pentru prelucrare;
  • în cazul în care persoanele se opun prelucrării datelor cu caracter personal care le privesc;
  • în cazul în care prelucrarea datelor cu caracter personal nu este conformă cu Regulamentul.

O importanta aparte o are mediul online, unde pot aparea linkuri, informatii care sa duca la identificarea noastra sau unde sunt prelucrate datele noastre cu caracter personal. Dreptul de a fi uitat este de asemenea interesant si pentru persoanele care si-au dat consimtamantul cand erau minori, iar acum doresc sa si-l retraga.

GDPR specifica si situatii cand păstrarea în continuare a datelor cu caracter personal va fi legală:

  • pentru exercitarea dreptului la libertatea de exprimare și de informare;
  • pentru respectarea unei obligații legale;
  • pentru îndeplinirea unei sarcini care servește unui interes public sau care rezultă din exercitarea autorității publice cu care este învestit operatorul;
  • din motive de interes public în domeniul sănătății publice, în scopuri de arhivare în interes public;
  • în scopuri de cercetare științifică sau istorică ori în scopuri statistice
  • pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță.

Asadar, avem dreptul de a intreba de ce ni se prelucreaza datele, care sunt acest date, daca sunt corecte, unde sunt sotcate si pentru cat timp si cine mai are acces la ele si de ce.

Adriana Ceaușescu

Externalizare servicii DPO | Auditor ISO 27001

www.infoshare.ro

GDPR Solutions, Managementul Securitatii Informatiei, Privacy Programs

Telefon: +40.744.366.663

Email: adriana@infoshare.ro

 

 

 

Despre autor

securitate administrator